Praktické rady a cvičenia

Kontakt

Kožné problémy a ako si s nimi poradiť

Veľakrát sa pri onkologických ochoreniach vyskytujú kožné problémy, ktoré spôsobujú nepríjemnosti – ako fyzické tak aj psychické. Ale čiastočne sa týmto nepríjemnostiam dá predísť, alebo ich aspoň zmierniť. Tento mesiac Vám ponúkneme pár rád, ako sa najlepšie chrániť, a čomu sa vyhnúť pri niektorých druhoch kožných problémov. Ponúkneme Vám aj pár praktických rád na leto, cestovanie a pobyt na slnku. Verím, že tieto rady budú užitočné práve teraz počas letných mesiacov. (Samozrejme, vždy je dobré poradiť sa v prvom rade aj s lekárom). Ten istý problém sa u každého môže prejaviť inak a v inej intenzite, čo záleží od mnohých faktorov (napríklad: druh liečby, druh liekov, štádium ochorenia, životný štýl, citlivosť pleti, a iné).

1.Funkcia Kože:

Koža je jeden z najväčších orgánov ľudského tela a spĺňa mnohé dôležité funkcie. Chráni vnútorné orgány od poškodenia a chráni telo od infekcií, udržiava telesnú teplotu, zbavuje nás niektorých nepotrebných látok (potením) a mnohé iné funkcie.

Správne fungovanie kože môže ovplyvniť viacero faktorov ako sú napríklad naša životospráva, vek, fyzická aktivita, ochorenie, alebo liečba. Preto sa telo môže stať menej odolné infekciám, môže sa objaviť nadmerné potenie, alebo vysýchanie pleti.

Liečba rakoviny, alebo samotný nádor môže (ale nemusí) spôsobiť rôzne kožné ťažkosti.

2. Kožné problémy spojené s liečbou rakoviny, psychické aspekty ich prežívania a ako im predísť, alebo ako ich zmierniť?:

Svrbenie, veľmi suchá, a podráždená pokožka

Tento nepríjemný príznak môže mať rôzne príčiny. Napríklad dehydratáciu, zlé stravovanie, hormonálne zmeny, ročné obdobie, alebo kombináciou rôznych príčin. Môže sa objaviť aj ako alergia na liečbu. Nemusí sa však prejaviť hneď po prvej, alebo druhej liečbe, ale aj neskôr. Samotný tumor môže produkovať látky, ktoré spôsobujú svrbenie, suchosť a dráždivosť pokožky. Infekcie môžu tiež spôsobiť podráždenie pokožky, svrbenie a sčervenanie.

Je dôležité, aby ste sa poradili s lekárom, čo môže byť príčinou tohto problému práve u Vás. Ak je svrbenie spôsobené samotným tumorov, existujú lieky, ktoré to môžu zmierniť. Ak je spôsobené infekciou, pomôžu antivirotiká. Ďalšou možnosťou je aj stlmiť svrbenie napríklad antihistaminikami, steroidmi, alebo antidepresívami. Tieto však môžu mať pri dlhodobom užívaní vedľajšie účinky, preto je dôležité aby vám ich predpisoval lekár a tiež kontroloval ich účinok. Špeciálne neparfumované krémy bez alkoholu môžu tiež pomôcť.

a) Psychické aspekty:

Svrbenie môže mať aj veľmi nepríjemný vplyv na psychiku. Neustále nutkanie sa škrabať môže ovplyvniť spánok, fungovanie medzi ľuďmi a sústredenosť na čokoľvek iné. Nepríjemné sčervenanie, suchosť a lúpanie kože môže negatívne pôsobiť na vnímanie vlastného tela a sebadôveru. Je to problém, ktorému sa dá predísť, alebo ho aspoň zmierniť a tak predísť aj nepríjemným vplyvom na psychiku. Pomôže Vám hlavne lekár, ale veľa môžete ovplyvniť aj vlastným správaním.

b) Rady ako predísť, alebo zmierniť nepríjemné svrbenie, suchosť kože, podráždenie a lúpanie:

  • Menej sa kúpte, radšej sa sprchujte vo vlažnej vode.
  • Nepoužívajte bežné mydlá, radšej používajte špeciálne prípravky (napríklad prípravky, ktoré sa nazývajú emollients, existuje viacero značiek...skúste sa opýtať lekára, alebo lekárnika..., tieto prípravky zvlhčujú a zjemňujú suchú a podráždenú pokožku aj pri ekzémoch).
  • Po sprchovaní sa sušte „pijakovým spôsobom“, teda jemným prikladaním uteráku na telo, nie trením.
  • Natrite sa špeciálnymi prípravkami hneď po sprchovaní, znižujete vysychanie a svrbivosť pokožky.
  • Vyhnite sa všetkým parfumovaným krémom, krémom s obsahom alkoholu a farbív.
  • Noste radšej bavlnené veci ako vlnené, alebo oblečenie z umelých materiálov.
  • Na spanie noste bavlnené, ľahšie a voľné oblečenie
  • V izbe majte príjemnú chladivú teplotu, nadmerné teplo môže svrbenie zhoršiť .
  • Používajte radšej elektrický holiaci strojček na holenie, nie mokré holenie.
  • Pravidelne si strihajte nechty, aby ste si nemohli pokožku ešte viac podráždiť.
  • Pri škrabaní si miesto, ktoré Vás svrbí radšej pritláčajte, alebo končekmi prstov naň klepkajte...skúste sa neškrabať nechtami.
  • Chladivé zábaly môže tiež pomôcť proti svrbeniu.

Nadmerné potenie

Nadmerné potenie môže mať viacero príčin. Napríklad môže byť spôsobené infekciami, hormonálnymi zmenami (napríklad liečba pri rakovine prsníka môže spôsobiť, že žena sa dostane skôr do menopauzy), alebo samotnou liečbou.

a) Psychické aspekty:

Aj nadmerné potenie môže mať veľmi nepríjemný vplyv na psychiku. Pocity hanby, znížené sebavedomie v práci, medzi ľuďmi... Je dôležité, aby ste sa poradili s lekárom, čo môže byť príčinou tohto príznaku u Vás a tak Vám bude môcť pomôcť (napríklad vyliečiť infekciu, a tým sa telo prestane brániť a zabránite tak nadmernému poteniu...). Ale sú aj veci, ktorými si môžete pomôcť Vy sami.

b) Rady ako predísť, alebo zmierniť nadmerné potenie:

  • Vyhýbajte sa alkoholu, kofeínu, štipľavým jedlám a jedeniu veľkých porcií naraz
  • V izbe majte príjemne chladivú teplotu, noste bavlnené a ľahké oblečenie (radšej viacero vrstiev, ktoré si môžete podľa potreby vyzliecť)
  • Pite veľa tekutín, a jedzte radšej častejšie a menšie porcie

Sú aj iné kožné problémy, ktoré tu nie sú spomenuté ako napríklad dekubity, vredy a ranky, alebo problémy spôsobené rakovinou kože. Ak by ste mali záujem o informácie aj k týmto témam, môžete sa mi kedykoľvek ozvať mailom.

3. Čo sa opýtať lekára?

Veľakrát sa pacienti boja opýtať lekára na tieto kožné problémy, buď kvôli pocitu hanby, alebo si to jednoducho nedávajú do súvislosti s ochorením. Niekedy si myslia, že je to jednoducho vedľajší účinok liečby, a že sa s ním nič nedá robiť... Nie je to tak, lekár Vám môže pomôcť, dôležité je aby ste sa ho vedeli správne opýtať na problém, ktorý máte. Tu je niekoľko rád, na čo by ste nemali pri rozhovore s lekárom zabudnúť.

  • Prečo mám problém so suchou pleťou a svrbením? Aké môžu byť príčiny?
  • Prečo sa nadmerne potím? Aké môžu byť príčiny?
  • Aká liečba by mi mohla pomôcť tomuto problému zabrániť, alebo ho stlmiť?
  • Ako dlho budem mať tento problém?
  • Čo by ste mi odporučili?
  • Kde si môžem kúpiť špeciálne produkty, ktoré mi môžu pomôcť? Na aké produkty mám zo zákona nárok (preplatené poisťovňou)? ....

4. Cestovanie, dovolenky a kožné problémy:

Určite mnohí z Vás rozmýšľajú nad letom a dovolenkou, tešíte sa na oddych. Na druhej strane Vám aj tieto príjemné predstavy môžu priniesť veľa obáv a stresu z toho, či je vhodné cestovať, či Vám to nemôže spôsobiť ťažkosti... a z príjemnej dovolenky sa môže stať nepríjemný zážitok už len preto, že budete mať neustály stres z toho, čo zlé sa môže stať. Je pochopiteľné, že máte obavy a je dobré ak sa snažíte vyhnúť potenciálnym rizikám. Ale nemusíte sa kvôli tomu stresovať. Včasné plánovanie a príprava všetkého potrebného Vás môže ušetriť od týchto nepríjemných pocitov a neskorších komplikácií.

a) Rady ako predísť možným komplikáciám na dovolenke, alebo ako ich zmierniť

  • Pred tým, ako sa rozhodnete cestovať sa poraďte vopred so svojím lekárom – ské miesta, vzdialenosti sú pre vás vhodné, ktoré sú naopak rizikové.
  • Ak ste tesne po liečbe, môže sa stať, že budete viacej náchylný na infekcie, môžete mať hnačku, cítiť sa zle... Preto zvážte načasovanie dovolenky – možno by ste si ju lepšie vychutnali o mesiac, o dva.
  • Zvážte miesto pobytu aké je tam podnebie, aké lekárske služby tam sú, či radšej vycestujete na dovolenku na Slovensko, alebo do zahraničia, či cesta nie je zbytočne dlhá, či potrebujete skôr súkromie, alebo byť medzi ľuďmi... To všetko je dobré zvážiť si ešte pred tým ako vycestujete, môžete sa tak vyhnúť rôznym nepríjemnostiam, alebo sklamaniam.
  • Myslite aj na to, že budete potrebovať len fľaškovú vodu, v žiadnom prípade nepite iba obyčajnú vodu z vodovodu, znížite tým riziko infekcie. Jedzte len čerstvo upravené jedlo, očistené ovocie, vyhnite sa zmrzlinám, radšej si dajte zabalený nanuk.
  • Snažte sa vyhnúť poštípaniu hmyzom.

b) Slnko a kúpanie

  • Vaša pokožka môže byť veľmi citlivá na chlór v bazéne, preto sa mu radšej vyhýbajte. Alebo si dopredu zistite, čím je bazén dezinfikovaný, niekedy zvyknú používať aj prírodné soli.
  • Opýtajte sa lekára, či ste menej odolný takýmto chemikáliám v dôsledku vašej liečby.
  • Niektoré lieky môžu zapríčiniť, že ste dlhodobejšie citlivý na slnko....napríklad: doxorubicin, dacarbozine, fluorouracil, methotrexate a ďalšie. Preto sa určite poraďte so svojím lekárom.
  • Po rádioterapii môže byť Vaša koža citlivá na slnko aj niekoľko rokov.
  • Vyhýbajte slnku od 11 do 15h, noste ochranné oblečenie, šiltovku, slnečné okuliare, používajte opaľovacie krémy so silným ochranným faktorom (poraďte sa s lekárnikom).

5. Špeciálne prípravky na kožné problémy

Existuje viacero značiek, ktoré sú vhodné na rôzne kožné problémy. Vždy sa opýtajte svojho lekár aj lekárnika. Niektoré Vám môže preplatiť aj poisťovňa. Napríklad, z môjho prieskumu lekární som zistila, že ak budete mať recept (stačí od obvodného, alebo aj kožného lekára), tak Vám lekárnici pripravia prípravky presne podľa Vašej potreby a konkrétne na Váš problém (neparfumovaný, bez farbív, bez alkoholu, na premastnenie pleti, na citlivú pleť....). Toto by Vám mala hradiť poisťovňa a doplácať by ste nemali viac ako pár centov. V lekárni sa opýtajte aj na krémy, takzvané emullients. Aj značky ako Hartman, Neutrogena, a iné budú vhodné.

Tento mesiac som pre Vás spracovala tému, ktorú ste si sami navrhli na skupine v Bratislave. Aj do budúcna budem veľmi rada, ak mi napíšete svoje návrhy, čo by Vás zaujímalo, čo by ste potrebovali vedieť...alebo rôzne iné nápady. Budem sa tešiť z našej spolupráce. Môj email je zdenkajankovska@hotmail.co.uk

Zdroj:

Cancer Research UK (Cancer Help UK) 2011, www.cancerhelp.org.uk/coping-with-cancer/coping-physically/skin/

National Comprehensive Cancer Network NCCN 2011, www.nccn.com

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!