Téma mesiaca

Kontakt

Ako si z každej situácie zobrať to najlepšie? Zamerajte sa na riešenie.

V každodennom živote sa stretávame s tým, že ľudia hovoria o tom, ako by to bolo dobré keby.... Keby mali viac financií, lepšiu prácu, lepšie vzťahy v rodine, atď. A často sa stáva, že namiesto toho, aby túto svoju predstavu rozvinuli a boli schopní niečo aktívne pre jej naplnenie urobiť, zamotajú sa v tom čo všetko kvôli tomu, že to tak nie je, nemôžu mať a aké to je zlé. Porozumenie našej situácii je určite dôležité. Ale ak zamrzneme len pri analýze problému, jeho príčin a dôsledkov a nehľadáme riešenia, neprinesie nám to jeho vyriešenie ani spokojnosť.

Mnohé výskumy, ale aj pacienti s onkologickým ochorením a vy ktorí chodíte na online chat, alebo stretnutia pre pacientov spomínate, že to, čo vás choroba "naučila"je:

  • Nevracať sa dookola k chybám z minulosti a k tomu čo mohlo a malo byť inak;
  • neanalyzovať dookola a samoúčelne príčiny rôznych problémov;
  • nerozmýšľať o tom, čo všetko človek stratil, čo už nebude môcť mať;
  • a mnohé iné....

Namiesto toho sa snažíte:

  • žiť tu a teraz, pre tento okamih a robiť to, čo je pre vás skutočne dôležité;
  • premýšľať viac nad tým, čo vo svojom živote chcete mať, vidieť čo ešte stále máte, čo môžte;
  • robiť hoci aj malé kroky smerom k tomu, čo naozaj chcete;
  • .......................(čo iné ste si dokázali zobrať pre seba vy?).....

Z rozhovorov s Vami vieme, že mnohí z Vás to dokážu, hoci to vôbec nie je jednoduché a chce to veľa práce na sebe. Ako sa to vám to podarilo? Dozvedeli sme sa od Vás, že:

  • Našli ste odvahu počúvať svoje skutočné potreby a snažíte sa akceptovať váš život taký, aký je;
  • vychutnávate si to, čo vás robí šťastnými, venujete sa len skutočne dôležitým veciam, nestrácate energiu na rozmýšľanie prečo niečo nejde, ale skôr ju venujete tam, kde to môže fungovať (napr. ak sa už nemôžete naplno venovať svojej práci, mnohí z vás ste si našli iné aktivity, ktoré vás napĺňajú) ;
  • Zamyslite sa, vďaka čomu sa to aspoň z časti darí Vám? ...........................................................................

Vaše rady a skúsenosti sú cenné nielen pre iných pacientov, ale aj pre ostatných ľudí, ktorým môžu pomôcť zlepšiť kvalitu ich života.

Je prirodzené, že prichádzajú aj chvíle, kedy je ťažké takýto postoj udržať, ale netreba sa báť ani negatívnych myšlienok. Niektoré situácie ktoré prináša ochorenie je ťažké ovplyvniť a je potrebný čas kým ich človek spracuje.

Čo vás môže podporiť v takýchto situáciách, aby ste sa vrátili k tomu, čo ste už raz dokázali?

Je veľmi dôležité do ničoho sa nenútiť a dopriať si čas. Ak sami budete cítiť, že už je správne na sebe znovu začať pracovať, môžete skúsiť toto cvičenie:

Cvičenie:

Ako pracovať so želanou budúcnosťou vo svoj prospech? Predstavte si, že je december 2013...

Toto cvičenie si vyžaduje trošku predstavivosti, ktorú verím máte. Cieľom je, aby ste si dokázali predstaviť/prežívať budúcnosť (o dva týždne, o mesiac, o rok...) ako keby už bola skutočnosťou. Vnímajte pritom aké to tam je, čo vám to prináša a čo to prináša ostatným. Doprajte si čas sa nad tým zamyslieť, do detailov to skutočne vnímať a skúsiť tiež vidieť, ktoré male krôčky by Vám mohli pomôť sa tam dostať (a možno od toho vôbec nie ste tak ďaleko :-) ).

Pozývam Vás, aby ste si predstavili, že dnes je december 2013 (november, alebo rok 2014...to nechám na vás, dôležité je, aby to bolo niekedy v budúcnosti). Váš strach, úzkosť a obavy z ochorenia sú v tejto Vašej predstave menšie a dokážete s nimi pracovať. Venujete sa niečomu, čo vás naozaj napĺňa (napr.záhradka, knihy, rodina, prechádzky v prírode....)...a ste naozaj spokojní...

  • Čo ešte robíte iné ako ste robili predtým, napr. v októbri 2013?

Predstavujte si to tak, ako keby bol dnešný skutočný dátum minulosť a je už decemebr 2013. Hovorte o tom, ako keby to bolo dnes (napr. Teraz v decembri sa dokážem lepšie odreagovať a užiť si čas s rodinou ako tomu bolo pred dvoma mesiacmi. Chodíme na rôzne výlety...., som spokojnejšia, som aktívnejšia)

...............................................................................................

  • Čo vám táto predstavovaná zmena v prežívaní prináša?

(napr. To, že sa teraz viem viac odreagovať a užiť si čas s rodinou mi dalo viac sily zvládať liečbu a nesústrediť sa tak na účinky liečby.....)

...............................................................................................

  • Čo to dáva ostatným?

(napr. Aj moja rodina je teraz (v decembri 2013) oveľa pokojnejšia, majú pocit, že môžu pre mňa niečo urobiť....)

...............................................................................................

  • Ako ste to dokázali?

V tejto časti si tiež predstavujte, ako keby sa vám to už podarilo. A skúste si vymyslieť, čo by vám podľa vás mohlo pomôcť to dosiahnuť. Skúste si to všetko predstavovať ako keby to už bola skutočnosť.

(napr. To, že som sa dokázal s rodinou viac odreagovať je najmä vďaka tomu, že viem byť k nim otvorenejší ako pred pár mesiacmi a poviem im, keď na niečo nemám chuť a nejdem do vecí nasilu, naopak sám im navrhnem , keď ma niečo baví. Sme k sebe otvorenejší a tak si to obojstranne vieme viac užívať...)

...............................................................................................

Verím, že táto aktivita pre vás môže byť užitočná, a podporí vás v tom, aby ste si vedeli predstaviť svoju želanú budúcnosť, možno sa ešte viac motivovali a našli svoje vlastné malé krôčiky k tomu, ako sa tam dostať.

Budem veľmi rada, ak sa s nami podelíte o vaše názory a rady ako sa zameriavať na riešenia aj v tak náročnej životnej situácii akou toto ochorenie je. Môžete sa kedykoľvek ozvať na zjankov.onkopacient@gmail.com

Vaša Zdenka

Zdroj:

Steve de Shazer a kol.: More than Miracles: The state of the art of Solution-focused brief therapy

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!