Téma mesiaca

Kontakt

Čo znamená „zvládanie choroby vlastnou snahou“ a ako ho docieliť

Milý návštevníci stránky Onkopacient, Tento mesiac Vám chceme priblížiť, čo to znamená “zvládanie choroby vlastnou snahou„ (voľný preklad ang. self-management of chronic disease), prečo je dôležité, ale aj náročné a ako sa k tomu dopracovať.

1. Čo znamená „zvládanie choroby vlastnou snahou“ a ako ho docieliť

Je to akákoľvek Vaša zručnosť, aktivita, alebo získaná informácia, ktorá Vám pomôže lepšie zvládnuť chorobu.

  • Spolupodieľanie sa na liečbe - zlepšenie pohľadu na liečbu, aktívnosť v nej. Tým, že jednotlivé situácie zvládnete, zvýši sa Vaša sebadôvera aj motivácia pokračovať ďalej.
  • Vyhľadávanie informácií (napríklad z internetu) a skúšanie rôznych techník (z tých ktoré už sme na stránke uviedli napríklad Metóda stanovenie si malých cieľov, relaxácia a imaginácia), psychoterapia, zapájanie sa do skupinovej terapie, spolupráca s rôznymi odborníkmi, starostlivosť o životosprávu...
  • Udržiavanie kontaktov s okolím a s ľuďmi, ktorí prežívajú niečo podobné.

Zvládanie choroby neznamená byť na všetko sám, ale vedieť požiadať o radu, pomoc, oporu, či nájsť si informácie, ktoré by pomohli.

2. Prečo je zvládanie ochorenia vlastnou snahou dôležité

Výskumy potvrdili, že zvládanie choroby vlastnou snahou je veľmi dôležitý podporný faktor pri liečbe chronických ochorení akým je aj rakovina.

Nie vždy a nie každý lekár má na pacienta toľko času, koľko by potreboval. Rovnako príbuzní majú aj svoje vlastné povinnosti, a tak sa niekedy môžete cítiť na všetko sami. Keď sa ale začnete aktívne zapájať do svojej liečby, tento pocit sa veľmi pravdepodobne zmení. Zo začiatku toho môže byť na vás priveľa, ale je viacero rôznych zdrojov pomoci (odborníkov, psychológov, dobrovoľníkov, organizácií a aj rodina, či priatelia), vďaka ktorým môžete svoju situáciu zvládnuť lepšie. Niekedy je naozaj zložité v sebe nájsť vnútornú silu a motiváciu k tomu, aby ste boli stále aktívnymi a snažili sa svoju chorobu zvládať. Ak budete mať chvíle či obdobia kedy to nepôjde, netrápte sa tým. Je to úplne normálne a v žiadnom prípade to neznamená, že Vaše šance na vyliečenie sa znižujú.

3. Prečo je zvládanie choroby vlastnou snahou zložité

  • V mnohých z nás je stále „zakorenené“, že pacient má len prijímať informácie od lekára a nechať sa liečiť - tam jeho úloha v liečbe končí. Ale Vaša aktívnosť a snaha o zvládnutie choroby spôsobmi, ktoré sme popísali vyššie, môže priebeh ba aj výsledok liečby výrazne ovplyvniť. Skúste pri liečbe viac spolupracovať, než len ju pasívne prijímať.
  • Ďalšou prekážkou môže byť nízka sebadôvera, strach alebo slabá viera v seba, že to dokážete (o chvíľu Vám ponúkneme pár rád, ako to prekonať).
  • Odradiť môže aj to, že nie všetky techniky zvládania choroby vlastnou snahou vyhovujú každému. Ale ak sa nevzdáte, postupne prídete na to, čo najviac pomáha vám - niekomu pomáha vyhľadať si informácie na internete, iný sa potrebuje podeliť sa o svoje problémy s inými pacientmi na diskusných fórach, atď. Ak budete cítiť, že by ste chceli, alebo potrebovali vyskúšať niečo iné, nebojte sa to skúsiť!

4. Ako sa naučiť zvládať chorobu vlastnou snahou

Veriť, že chorobu a liečbu zvládnete aj vďaka vlastnej snahe a pričineniu..., vedieť sa spoľahnúť sám na seba, aj keď človek niekedy pochybuje, či danú situáciu alebo úlohu to zvládne... je dôležitou časťou zvládania Vášho ochorenia.

Ponúkneme vám niekoľko rád, ako túto vieru v seba upevniť. Nezabúdajte však, že rovnako dôležité je nebáť sa požiadať o pomoc iných.

Čím si zvýšiť sebadôveru
Príklad
Úspechom
Robte veci, ktorými sebe, alebo druhým môžete urobiť radosť, a v ktorých máte šancu uspieť. Môžu to byť úplne maličkosti: napríklad pripravíte svojim blízkym raňajky, prekvapenie... Alebo sa rozhodnete, že budete jesť viac zeleniny a ovocia a dodržíte to. Akýkoľvek malý krok je úspech. Ak sa Vám niečo nepodarí dosiahnuť hneď, netrápte sa tým, podarí sa to nabudúce. Alebo prehodnoťte, či od seba neočakávate priveľa naraz.
Vnímaním úspechov iných
Všímajte si pacientov, ktorým sa darí so svojou chorobou kvalitne a plnohodnotne žiť. Ako to robia? Čím by Vás mohli inšpirovať? Mohli by ste to zvládnuť aj Vy? Zoberte si ich ako vzor ale pritom nezabúdajte, že každý sme jedinečná osoba a máme rôzne cesty zvládania ťažkostí.
Pozitívnou pochvalou
Všímajte si pochvaly od iných, tešte sa z nich a chváľte aj Vy. Určite vás povzbudí ak Vás napríklad lekár pochváli za to, že ste zmenili životosprávu k lepšiemu. Rovnako vašim blízkym dobre padne ak oceníte drobnosti, ktoré pre vás denne robia. Pochvala motivuje k ďalšej snahe. Ak jej dostávate málo, nehanbite sa vypýtať si ju. Ale hlavne sa naučte pochváliť aj sami seba.
Istotou, že viete, kde nájdete pre Vás dôležité informácie, alebo pomoc
Vedomie, že keby ste potrebovali pomoc, viete kde a na koho sa máte obrátiť, zvýši tiež vašu sebaistotou.  

Možností, ako vlastnými silami lepšie zvládnuť chorobu je naozaj veľa - napríklad hľadanie si kvalitných informácií z internetu, návšteva psychológa, skupinovej terapie, skúšanie svojpomocných techník, podelenie sa o svoje problémy s inými pacientmi, napríklad na internetovom portáli stránky Onkopacient a mnohé iné. Je len na Vás, ktorú si vyberiete.

Na budúci mesiac pre Vás pripravím ďalšiu možnosť, ako sa naučiť zvládať svoju chorobu vlastnou snahou.

Ak by ste sa chceli niečo opýtať, alebo sa len tak porozprávať, nezabudnite, že kedykoľvek mi môžete napísať na zdenkajankovska@hotmail.co.uk . Veľmi rada Vám odpoviem.

Zdroj: Macmillian Cancer Support, 2010: Davies, Batehup

http://www.ncsi.org.uk/wp-content/uploads/Guidance-for-Developing-Cancer-Specific-Self-Management-Programmes.pdf

Viac cvičení/techník nájdete v rubrike "Pre pacientov" »

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!