Pre pacientov

Kontakt

Kde môžete nájsť podporu a informácie

Choroba a liečba vytrhne pacienta z mnohých sociálnych rolí a môže prežívať pocit osamotenosti, či stratenosti v novej životnej situácii. Nie vždy má okolo seba ľudí, ktorí mu pomáhajú zvládať život počas liečby, či po nej. A ak ich aj má, nie vždy dokážu pochopiť to, čo prežíva a ako sa cíti. Pocity nepochopenia potom môžu viesť k izolácii, smútku či depresii.

Veľkým pomocníkom pre pacienta v chorobe, ale i po nej sú pacientske združenia a nadácie. Mnohé z nich zakladajú a vedú „bývalí“ pacienti, ktorí problémom a potrebám spolupacientov rozumejú najlepšie, keďže sami ochorením prešli.

Hlavným cieľom týchto združení je podpora pacienta prostredníctvom kontaktu s ľuďmi, ktorí sú, alebo v minulosti boli, v podobnej životnej situácii. Pomáhajú znižovať pocit odcudzenia a izolácie, sú pre chorého zdrojom informácií o ochorení, liečbe, stravovaní, či rôznych vzdelávacích a rekreačných aktivitách, ktoré združenia organizujú. Na svoju činnosť vo veľkej miere využívajú možnosti internetu, čím vychádzajú v ústrety aj tým pacientom, ktorí počas liečby nie sú schopní pohybovať sa mimo domova.

Ak ste pacient, bývalý pacient alebo rodinný príslušník chorého s rakovinou, práve prostredníctvom pacientskych združení a klubov si môžete nájsť pre seba priestor, ktorý s niekým, kto vám rozumie, potrebujete zdieľať.

Ako pacient sa môžete dostať do kontaktu s tými, ktorí boli chorí a vyliečili sa – takí sú pre vás motiváciou. S tými, ktorí sa liečia práve teraz - môžete sa navzájom podporovať.

Ako bývalý pacient sa môžete o svoju skúsenosť podeliť s ľuďmi, ktorí prechádzajú podobnou životnou skúškou. Im pomôže váš príbeh a povzbudenie a vám pocit, že ste zvládnutím choroby pomohli aj niekomu ďalšiemu.

Ako rodinný príslušník môžete priniesť pohľad na ochorenie a liečbu z „druhej strany“, dozvedieť sa viac o tom, čo chorí prežívajú a čím sa zaoberajú a tiež nájsť rôzne dôležité informácie a kontakty.

Na našej úvodnej stránke v sekcii užitočné linky nájdete kontakty na rôzne pacientske združenia.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!