Pre pacientov

Kontakt

Relaps

Keď sa choroba napriek všetkej snahe lekárov a pacienta vráti, mnoho pacientov prežíva šok podobný ako pri prvom diagnostikovaní ochorenia, so smutným bonusom sklamania, strachu, zúfalstva, beznádeje, hnevu a mnohých ďalších trýznivých pocitov vyplývajúcich z toho, že prvá liečba nezabrala. Kde sa stala chyba? Je to moja vina? Čo bude so mnou teraz? Akú mám šancu, že to druhý krát vyjde?... Tieto a podobné otázky víria mysľou človeka, ktorý je znova konfrontovaný so svojou chorobou.

Znovuobjavenie ochorenia spochybňuje účinnosť podanej onkologickej liečby. Ako uveriť, že tentoraz zaberie? Navyše predstava, že celá tortúra liečby má začať odznova, je deprimujúca, a organizmus zaťažený predchádzajúcou liečbou oslabený. Motivovať sa za takýchto okolností pre liečbu je veľmi ťažké.

Čo vám môže pomôcť zvládnuť toto obdobie?

V prvom rade potrebujete čas, kým sa všetky vaše pocity a emócie, ktoré spustila informácia o relapse, upokoja. Potrebujete mať pri sebe niekoho blízkeho, kto vás podporí. Potrebujete informácie od lekára o tom, čo vám môže ohľadne liečby ďalej ponúknuť. A potrebujete znovu nájsť nádej, že vyliečenie alebo zlepšenie kvality vášho života je ešte vždy možné. Až potom môžete od seba očakávať, že dokážete opäť zmobilizovať svoje sily a konštruktívne sa postaviť k psychickému zvládaniu tejto náročnej situácie. Prizvite si na pomoc všetky zdroje podpory, ktoré by pre vás mohli fungovať. Kedy, ak nie teraz?

Sú pacienti, ktorí sa rozhodnú liečbu znova nepodstúpiť, pretože jej prestali dôverovať. Toto rozhodnutie je však natoľko závažné, že by ste ho v žiadnom prípade nemali robiť pod vplyvom emócií a bez dôkladnej konzultácie so svojim lekárom. Zatiaľ sa nenašla účinnejšia liečba rakoviny než akú dostávate. Preto rozhodnúť sa neprijať ju, by malo mať veľmi vážne opodstatnenie. Taká situácia nastáva napríklad vtedy, keď je profit z liečby minimálny alebo veľmi neistý a vedľajšie účinky veľmi nepríjemné. Ak sa za takýchto okolností dobrovoľne a pri plnej informovanosti rozhodnete zostať bez liečby, je to vaše právo a povinnosť lekára je rešpektovať ho.

To, že sa vám choroba vrátila, neznamená, že všetko, čo ste pre svoje vyliečenie urobili, bolo zbytočné alebo že ste to robili zle. Čokoľvek ste pre seba urobili, bolo dôležité. Možno tento krát budete chcieť niečo urobiť inak, alebo pridať niečo ďalšie, čo by vám mohlo pomôcť situáciu zvládnuť. To, že viete, čo vás čaká, nemusí byť len nevýhoda, ale aj výhoda: viete, na čo sa máte pripraviť, s čím máte rátať a čomu by ste sa naopak mali vyhnúť. Pokúste sa to, čo ste sa naučili počas prvej liečby zúročiť vo svoj prospech čo najlepšie.

Neprehráte vtedy, keď liečba nefunguje tak ako by mala. Prehráte vtedy, keď prepadnete beznádeji, že už nemáte žiadnu šancu. Vždy sa dá niečo urobiť. Pokiaľ sami nevzdáte svoj život, stále žijete.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!