Téma mesiaca

Kontakt

Ako nájsť v sebe motiváciu? Technika vytvorenia si svojho cieľa.

Už dávnejšie sme sa venovali téme, ako je možné zlepšiť svoju motiváciu a zvládnuť ochorenie pomocou metódy stanovenia si malých cieľov. Na poslednom skupinovom stretnutí v Bratislave niektorí z vás spomenuli, že táto technika či spôsob myslenia im pomohli v zvládaní svojho ochorenia či ochorenia svojho blízkeho.

Rada by som na to nadviazala a v tomto článku vám chcem ukázať, že táto technika môže mať viacero podôb/variácií a ako s ňou pracovať. Každý z nás je iný/á a potrebuje možno inú formu aj keď veľmi podobnej techniky k tomu, aby z nej profitoval/a. Ak ste ešte článok o metóde stanovenia si malých cieľov nečítali, pozrite si ho teraz. Môžete si ho potom porovnať s dnešným článkom, prípadne použiť ho ako doplnenie k tomu, čo čítate teraz. Verím, že to pre Vás bude prínosom.

Vytvorenie si cieľov

Výskumy priniesli zistenia, že vytvorenie si cieľov pomáha k tomu, aby sme si udržali, alebo zlepšili našu motiváciu v rôznych oblastiach nášho života. A správne vytvorenie si cieľov nás zbaví zbytočného stresu a úzkosti. Naše ciele môžu byť:

a) Nešpecifické ciele – napríklad: Musím všetko zvládnuť. (tu si všimnite slovíčko musím a všetko. Naozaj musíte? A čo je to všetko? Podľa tohto sa naozaj veľmi ťažko určuje cieľ a s tým prichádza aj strata motivácie. Stresujeme sa tým, že niečo musíme, je toho veľa a nepodarí sa to....)

b) Špecifické ciele – napríklad: Chcem sa dnes zvládnuť opýtať lekára na všetko, čo potrebujem...napríklad iné možnosti liečby... Chcem dnes prečítať rozprávku svojmu vnúčatku... Chcem sa dnes poďakovať mojim deťom za podporu.... (tu si všimnite slovíčko chcem a konkrétnosť ...)

Špecifické ciele sú konkrétne, časovo ohraničené a realistickejšie ako nešpecifické. Tým viac človeka motivujú k tomu, aby na nich pracoval. Je však veľmi dôležité vedieť si stanoviť reálny cieľ, niečo, čo je momentálne v našich silách, aby sme sa vyhli sklamaniu.

Minule sme si spomínali aj chyby v myslení, že nie je dobré hovoriť si musím, mal by som a byť v myslení neflexibilný. A naopak, že naopak pomáha k dosiahnutiu cieľa byť flexibilnejší a povedať si aj pri stanovení si svojho cieľa "chcem, bolo by dobré, potešilo by ma... Ale ak sa to nepodarí, nič sa nestane, môže sa to podariť inokedy, alebo sa môže podariť niečo iné".

Nie je vždy ľahké určiť si svoj cieľ a je to o to ťažšie, keď máme v živote rôzne obmedzenia, napríklad tie ktoré prináša ochorenie. Ukážem vám dnes techniku, ktorá Vám môže pomôcť pri hľadaní si takých cieľov, ktoré vás budú motivovať a pomôžu v zvládaní vášho ochorenia.

Technika SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timed)

(špecifický, merateľný, dosiahnuteľný, realistický, časovo ohraničený)

Pri používaní tejto techniky myslite na vyššie uvedené princípy a tiež na flexibilné myslenie. V tabuľke vám ukážem niekoľko príkladov a zvyšok si môžete sami doplniť.

Moje ciele:

Špecifický a flexibilný

Merateľný

Dosiahnuteľný

Realistický

Časovo ohraničený

Špecifický: Chcel by som (nemusím) sa dnes opýtať lekára, či existujú iné spôsoby liečby, ako tá, čo beriem, pretože mi nerobí dobre. Flexibilný: Ale ak sa ho neopýtam dnes z akéhokoľvek dôvodu -či už nebude mať čas, nebude ochotný... nevadí, opýtam sa inokedy, iného lekára , sestričky...

To, či sa ho/jej na to opýtam si môžem zaznačiť na papier, aj si spraviť svoje poznámky.

Áno je to reálny cieľ, stačí, keď sa prestanem báť toho, že lekár nebude mať čas, alebo, že mi nebude vedieť poradiť. Ak mi neporadí on/ona, môžem sa obrátiť na iného odborníka

Ja som schopný/á to spraviť.

Každý týždeň chodím na vyšetrenie a mám príležitosť to prediskutovať. Môžem sa na to opýtať dnes, ak nie nevadí, budúci týždeň môžem tiež.

Špecifický: Chcel/la by som stráviť čas s vnúčatami a prečítať im rozprávku.

Flexibilný: Ak sa mi to nepodarí dnes, skúsim zajtra, alebo niečo iné/inokedy.

Môžem im ju prečítať a opýtať sa ich ako sa im to páčilo.

Áno je to dosiahnuteľné. Aj keď sa necítim veľmi dobre, môžem sa pokúsiť si nájsť chvíľku, keď mi bude lepšie.

Áno, som schopná/ý to spraviť.

Zajtra k nám prídu, tak sa pokúsim zajtra, ale ak sa mi to nepodarí, zavolám deťom, nech prídu, keď sa budem cítiť lepšie.

Verím, že táto technika a spojenie rôznych iných techník, ktoré nájdete na našej stránke vám pomôžu získať, alebo si udržať svoju motiváciu počas ochorenia a liečby, a nestresovať sa tým, keď sa niečo nepodarí, alebo keď sa niečo nedá - podarí sa niečo iné alebo inokedy. Niekedy nie je ľahké nájsť/udržať motiváciu sám, preto sa nebojte poprosiť o pomoc svoju rodinu, priateľov, alebo odborníkov. Je dôležité, aby ste vedeli, že nie ste na to sami. Je veľa ľudí, ktorí Vám radi poradia a ktorým zase raz budete vedieť poradiť Vy. Môžete mi tiež napísať na môj email zjankov.onkopacient@gmail.com. Držím Vám palce a myslím na Vás.

Referencie: Palmer, S. & Cooper, C. (2010). How to deal with stress, London: Kogan Page Ltd.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!