Interaktívne stretnutia pacientov a rodinných príslušníkov

Kontakt

Organizátori: Zuzana Truplová, Mária Andrášiová
Psychológ a facilitator stretnutia: Mária Andrášiová
Priestory poskytla: Liga proti rakovine

Od marca 2010 prebiehajú v priestoroch Centra pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave interaktívne stretnutia pacientov a ich rodinných príslušníkov. Na pravidelnej mesačnej báze sa tu stretávajú pacienti a ich rodinní príslušníci, ktorí navzájom zdieľajú svoje problémy a skúsenosti súvisiace s ich onkologickým ochorením a poskytujú si vzájomnú podporu.

Na stretnutie prichádzajú pacienti v liečbe, po liečbe a ich rodinní príslušníci (niekedy sami, inokedy spolu s pacientom). Skupina nie je veľká, stretáva sa približne 12-15 ľudí, čím zabezpečujeme dostatok priestoru pre každého jej člena. Niektorí chodia pravidelne (ale nie je to podmienkou) a prijímame aj nových ľudí. Rozoberajú sa témy, ktoré pacienti alebo ich príbuzní prinesú, to čo ich zaujíma alebo s čím majú problémy. Dôležitá je práve interakcia v skupine, to znamená diskutovanie, vyjadrenie vlastnej skúsenosti, názoru. Niekedy, a týka sa to najmä tých, ktorí pristúpia do skupiny ako noví, necítia pacienti či rodinní príslušníci potrebu hovoriť o svojom probléme alebo sú ich emócie či obavy prejaviť sa príliš silné. Aj to je v poriadku,  nikto v skupine nie je pod tlakom odkryť pred ostatnými svoje problémy skôr než sa na to sám cíti. Každý prinesie a vezme si zo stretnutia toľko, koľko je schopný a koľko práve potrebuje. A určite aj vtedy, ak len počúvate to čo prinesú do skupiny ostatní jej členovia, vám takéto stretnutie veľa dá.

Veľmi sa z týchto našich skupinových stretnutí tešíme a chceme sa touto cestou poďakovať všetkým tým, ktorí sa ich zúčastňujú a majú odvahu rozprávať o svojich skúsenostiach a problémoch, ale aj tým, ktorí sú pozornými poslucháčmi. Vďaka vám všetkým naše stretnutia plnia svoj cieľ a vzájomne nás obohacujú.

Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

Za www.onkopacient.sk

Mária Andrášiová, PhD. a Zuzana Truplová

DOLEŽITÉ:

V prípade, že by ste mali záujem zúčastniť sa našich pravidelných stretnutí, prosím napíšte nám na adresu info@onkopacient.sk.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!