Téma mesiaca

Kontakt

Milí návštevníci stránky onkopacient, dovoľte mi najskôr zapriať Vám naozaj len to najlepšie do Nového roku.

Prinášam vám ďalšiu techniku, ktorá vám môže pomôcť zlepšiť kvalitu života, vzťahy s okolím, postoj k sebe samotnému a k liečbe.

Kognitívno-behaviorálna terapia

Princíp a pozitíva techniky:

Naše myšlienky, či už pozitívne, alebo negatívne, veľmi ovplyvňujú naše pocity. A tie následne ovplyvňujú naše správanie.

Technika, ktorú Vám priblížim, Vás bude pomocou Vašej vlastnej snahy viesť k tomu, aby ste dokázali zmeniť negatívne a často iracionálne myšlienky na pozitívnejšie – a tým aj nahradiť vaše pocity príjemnejšími. Účinná je napríklad pri pocitoch úzkosti, strachu, stresu z liečby a všetkého, čo s chorobou súvisí. Keď sa zmení vaše myslenie, ovplyvní to vaše pocity a následne aj správanie. Ak si techniku osvojíte, získate pocit väčšej kontroly nad sebou samým a tým, ako sa cítite.

Treba však zdôrazniť, že ide o nácvikovú techniku, teda len pri jej pravidelnom cvičení sa dostavia úspechy.

Iracionálne myslenie:

U mnohých z nás počas stresujúcej, alebo nepríjemnej situácie automaticky „naskočia“ negatívne či iracionálne myšlienky – teda také, ktoré nie sú opodstatnené alebo pri ktorých je pravdepodobnosť toho, že sa naplnia, je veľmi nízka.

Napríklad:

  • Je to hotová katastrofa, keď sa veci nedaria tak, ako sa majú...
  • Stane sa mi určite to najhoršie...
  • Nič nemôžem zmeniť, je to osud..... A mnohé iné.

Ako som už spomenula, tieto myšlienky následne ovplyvnia naše pocity a objaví sa úzkosť, strach, stres, znížené sebavedomie a pod. Toto sa potom odrazí aj v našom správaní: uzavrieme sa do seba, nikde nechodíme, prestávame komunikovať s okolím, stávame sa radšej pasívnym atď.

Samozrejme, keď človek bojuje s vážnym ochorením je oveľa ťažšie takýmto myšlienkam nepodľahnúť. Navyše sa objavujú oveľa častejšie a v intenzívnejších podobách. To však neznamená, že ste proti nim bezmocní a máte sa nimi nechať ničiť. Aj keď to možno nepôjde úplne, tréningom sa Vám určite podarí aspoň ich zmierniť.

Ako zmeniť iracionálne a negatívne myslenie a tým zmierniť nepríjemné pocity a zmeniť správanie

Tu je príklad ako môže Vaše myslenie negatívne ovplyvniť Vaše pocity, správanie a tým celkovú liečbu.

A tu je príklad, ako sa dá takáto myšlienka nahradiť inou, čo opäť ovplyvní Vaše pocity a správanie (a tým aj celkové zvládanie liečby).

Niekedy je veľmi ťažké negatívne a iracionálne myšlienky ovplyvniť, preto nebuďte sklamaní ak sa Vám to nepodarí hneď. Chce to tréning a čas.

Ako trénovať túto techniku?

Najdôležitejšie je naučiť sa identifikovať Vaše vlastné iracionálne myslenie a všímať si situácie, kedy sa objavuje najčastejšie. Potom sa na ne pripraviť tým, že si vopred nájdete možné alternatívny, teda vymeníte tieto myšlienky za reálnejšie a pozitívnejšie.

  • Dopredu si premyslite, čo Vás zvykne napadnúť ako prvé, keď ste v nepríjemnej situácii. Potom si skúste premyslieť, akými myšlienkami by sa práve tieto dali nahradiť.
  • Premyslite si a zapíšte si viac pozitívnych a reálnejších (založených aj na názoroch odborníkov, na pozitívnych príkladoch druhých,...) myšlienok, na ktoré je niekedy veľmi ťažké si spomenúť v stresujúcej situácii. Akosi ľahšie nám prídu do mysle tie negatívne ale nereálne myšlienky/obavy, ktoré sú často postavené na našom iracionálnom strachu.
  • Opakujte si tieto pozitívne a na pravde založené myšlienky viackrát, vždy, keď sa cítite v pohode.
  • Zapíšte si ich možno na papier, na nástenku, do mobilu, na chladničku.....
  • Keď sa dostanete do situácie, v ktorej ste zvykli mávať nepríjemné myšlienky, ako napríklad pred chemoterapiou, či počas čakania na výsledky, budete viac pripravení použiť tieto pozitívne myšlienky, ktoré následne zmiernia nepríjemné pocity úzkosti, strachu. Možno bude trvať dlhšie kým sa vám to podarí, ale ak vytrváte, máte šancu znížiť svoju úzkosť, strach, stres a zvýšiť aktívnosť a pozitívne nastavenie k liečbe, k okoliu a hlavne k sebe samému.

Určite sa Vám stane, že sa pristihnete pri tom, že budete mať aj negatívne myšlienky. A niekedy jednoducho nebudete mať chuť ani silu meniť svoje myslenie. Neľakajte sa toho, aj takéto chvíľky choroba prináša. Netrápte sa tým zbytočne a nezúskostňujte sa ešte viac myšlienkou, že Vaša šanca na vyliečenie sa tým zmenšuje. Je to úplne prirodzené, že niekedy to proste nepôjde.

Ale neuzatvárajte sa dlhodobo do seba. Keď sa Vám nechce hovoriť o tom, čo vás trápi, nehovorte, ale naznačte okoliu, že potrebujete mať chvíľu pre seba, lebo sa necítite dobre. Určite to pochopia a ušetríte tak seba aj ich od zbytočných konfliktov a nedorozumení.

Kedykoľvek by ste potrebovali s technikou poradiť, alebo podeliť sa o svoje pocity, skúsenosti či ponúknuť vylepšenia, môžete mi písať na zdenkajankovska@hotmail.co.uk. Veľmi rada Vám odpíšem.

Zdroj: Kurz Kognitívno-behaviorálnej techniky, Centrum duševného zdravia pre zamestnancov, Univerzitná nemocnica, Cardiff, UK

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!