Téma mesiaca

Kontakt

Chemoterapia a vplyv jej vedľajších účinkov na psychiku

Existuje viac ako päťdesiat rôznych druhov chemoterapeutík a ešte väčšie množstvo ich kombinácií v liečbe. Niektoré z nich môžu mať veľmi nepríjemné vedľajšie účinky, iné naopak úplne minimálne. Preto potrebujete mať základné informácie o tom aký typ liečby dostanete, akým spôsobom ju budete užívať (tabletková forma alebo infúzna), aké sú jej benefity a aké problémy počas nej môžu nastať. Tieto informácie si vždy pýtajte od vášho onkológa, nepočúvajte hororové príbehy od spolupacientov ani nepozerajte o nej hororové (väčšinou americké) filmy.

Vedľajšie účinky chemoterapie sa prejavia v závislosti od typu liečby a individuality pacienta. Jedným z najnepríjemnejších sprievodných javov je nauzea (zvracanie). Aby vám mohol lekár od nich uľaviť je potrebné odlíšiť či sú spôsobené liečbou (vtedy sa objavia počas nej alebo po nej) – v tom prípade sa dajú zmierniť antiemetikami. Ak k nim prichádza pri samotnom očakávaní liečby (napr. už pri myšlienke na liečbu, vstupe do nemocnice a pod.) , ide to anticipačnú nevoľnosť. Tu môžu pomôcť psychologické techniky, relaxácia, prípadne lieky na zníženie úzkosti. Každému pacientovi pomáha pri zvládaní nauzei niečo iné, neexistuje univerzálny a stopercentný recept pre každého. Tu je niekoľko tipov - vyskúšajte.

Čo vám môže pomôcť:

  • Pred liečbou si dajte nejaké ľahké jedlo.
  • Pri prvej známke nauzei užite antiemetiká. Čím neskôr si ich dáte, o to ťažšie nastúpi ich efekt.
  • Neprestávajte jesť ani po liečbe. Stačí niečo malé a ľahké - keks, toast, popcorn (bez masla) – najmä ráno a pri prvých známkach nauzei.
  • Uprednostňujte malé množstvá viac krát denne (až 6 malých jedál denne).
  • Vhodnejšie sú jedlá s menším podielom tuku, nie priveľa slaného a sladkého.
  • Jedzte veľmi pomaly, jedlo dôkladne prežujte.
  • Uprednostňujte jedlo izbovej teploty alebo chladnejšie.
  • Pite pred jedlom alebo po jedle (hodinu pred a hodinu po), nie spolu s jedlom.
  • Zázvorový (alebo po slovensky ďumbierový) čaj alebo iné produkty sa tiež osvedčujú.
  • Neležte 2 hodiny po jedle, oddychujte po sediačky alebo aspoň v polosede.
  • Naučte sa relaxačné cvičenia, vysoká hladina úzkosti a nevoľnosť spolu súvisia.

Máte nejaké ďalšie tipy ako predchádzať nauzei a zvracaniu? Napíšte nám ich!

Počas chemoterapie sa objavujú aj ďalšie telesné ťažkosti - únava (tej sa venujeme v článku o vplyve rádioterapie na psychiku pacienta), pokles bielych krviniek, anémia, vypadávanie vlasov a ďalšie. My sa však budeme venovať tým, ktoré postihujú primárne psychiku.

Zmeny nálad

Počas liečby môžete trpieť náhlymi zmenami nálad. Onkologická diagnóza a náročná liečba, ktorú podstupujete je sám o sebe dôvod, cítiť sa smutní, vystrašení či podráždení. A neistota a úzkosť spojená s liečbou vám môžu spôsobovať telesné symptómy (problémy s dýchaním, búšenie srdca a pod.). Ale aj samotná liečba môže vplývať na vašu psychiku: môžete mať problém kontrolovať emócie alebo vysporiadať sa s vecami, ktoré ste predtým zvládali bez ťažkostí. V lepšom prípade sa môžete cítiť euforickí, ale tiež bez vonkajšej príčiny. Je dôležité, aby ste mysleli na to, že takéto zmeny v náladách môžu byť spôsobené liečbou, ktorú dostávate. Napríklad Prednison, Dexametason a iné môžu spôsobovať výkyvy nálad, od euforickej k depresívnej. Po vysadení týchto liekov sa vaša nálada vráti do normálu. Ak sú vaše výkyvy nálad počas liečby vážne, prípadne ak sa postupujúcom liečbou zhoršujú, hovorte o tom s lekárom. Uvádzam príklad takejto reakcie z príbehu pani Venety, z knihy Keď do života vstúpi rakovina:

Hoci som počas liečby trpela horúčkami, zvracaním a ďalšími nepríjemnými fyzickými ťažkosťami, naučila som sa ich zvládať a žiť s nimi. Problém u mňa nastal vtedy, keď mi liečba začala devastovať psychiku. Imunoterapia mi spôsobovala depresívne stavy, vidiny, trpela som nesmiernou bolesťou v bruchu a napadali ma myšlienky ako nikdy predtým: siahnuť si na život, lebo sa to nedalo vydržať. Na vlastnej koži som pochopila, čo asi prežívajú tí ľudia, ktorí sa rozhodnú spáchať samovraždu. Vedela som, že to je z liečby, pretože takéto pocity a myšlienky sa uvádzajú ako jej dôsledok. Začala som užívať antidepresíva, ktoré mi moja lekárka pre tento prípad predpísala, ale môj psychický stav sa nezlepšil. Bola som zúfalá a nedokázala som to, čo sa so mnou dialo, ovplyvniť... V tomto mojom stave sa lekárka rozhodla liečbu okamžite vysadiť. Keby to neurobila, nezabije ma moja choroba, ale depresie, ktorými som kvôli liečbe trpela. Našťastie, moje telo bolo v tom období už čisté a liečba fungovala už len ako „zabezpečovacia“, takže sme ju mohli ukončiť.

Dráždivosť

Opäť platí, že zvýšená dráždivosť môže byť reakciou na veľkú fyzickú a psychickú záťaž, ktorou počas liečby prechádzate. Ale tiež môže byť spôsobená liekmi, ktoré užívate. Ako uvádza Dr. Hollandová, môže sa objaviť napríklad pri vysokých dávkach niektorých steroidov (napr. Prednison). Najskôr sa môže prejavovať pocitmi eufórie, ale potom môže nastúpiť dráždivosť, náladovosť a depresia. Po znížení dávky lieku tieto prejavy po niekoľkých dňoch odznejú a vaša nálada sa vráti do normálu. Niekedy však nie je možné lieky kvôli liečbe ochorenia vysadiť. V každom prípade tento problém konzultujte s lekárom.

Čo vám môže pomôcť

  • Pripomínajte si, že ide o prechodný stav a vyskúšajte čokoľvek, čo na vás pôsobí upokojujúco: pohyb, cvičenie, jemná hudbu, teplý kúpeľ, relaxácia či meditácia.

Ťažkosti s koncentráciou

Niektoré zložky chemoterapie, najmä vo vysokých dávkach, môžu dočasne znížiť schopnosť jasného myslenia, spôsobiť problémy s pamäťou a koncentráciou: neviete sa sústrediť na mentálne aktivity, nevnímate obsah toho čo čítate alebo si to neviete zapamätať a pod. Takéto ťažkosti sa môžu objaviť napríklad pri užívaní Interferónu, ktorý je súčasťou liečby melanónu. Pri antidepresívnej liečbe niektoré z prejavov ustúpia, do normálu sa vrátite nejaký čas po vysadení liečby.

Čo vám môže pomôcť

  • Snažte sa na nejaký čas odložiť takú prácu, ktorá vyžaduje vaše plné sústredenie. Nie je to vašim zlyhaním, nie je to niečo, čo môžete ovplyvniť.
  • Najviac si pomôžete ak svoj stav budete rešpektovať.

Zhoršená kvalita spánku

Paradoxne, práve vtedy, keď potrebujete oddychovať najviac, teda počas liečby, môžete trpieť poruchami spánku (ste unavení ale neviete zaspať, prebúdzate sa v noci, alebo spíte len veľmi krátky čas, budíte sa neosviežení a pod.). Na kvalitu spánku môžu mať vplyv opäť dva faktory: psychika (stres z ochorenia a liečby, neschopnosť zastaviť myšlienky a obavy a pod.) a samotná liečba (niektorá zložka vašej liečby môže tiež spôsobovať takéto ťažkosti).

Čo vám môže pomôcť:

  • Vyhnite sa pospávaniu cez deň. Ak ste unavení polihujte, ale nespite.
  • Choďte do postele až keď pociťujete ospalosť. Váš spánkový rytmus môže byť narušený, počúvajte signály vášho tela.
  • Snažte sa nemyslieť na to, že musíte zaspať – to funguje presne opačne.
  • Ak sa vám nepodarí zaspať do pol hodiny, nezostávajte v posteli. Vstaňte, vezmite si čítanie, pustite hudbu, vyšívajte – čokoľvek čo zaujme vašu pozornosť a odkloní vás od myšlienky na to, že nemôžete spať. Útlm možno príde po pár minútach, možno po hodine.
  • Nejedzte, ale môžete si vypiť nejaký upokojujúci bylinkový čaj

Ak napriek vašej snahe nespíte niekoľko nocí a vaša únava narastá, požiadajte lekára o lieky na spanie. Nebráňte sa im, je dôležité, aby ste počas liečby mali silu a váš organizmus regeneroval a k tomu sa potrebujete vyspať. Obavy, že sa stanete na liekoch závislí sú neopodstatnené - pokiaľ ste nikdy nemali problém so závislosťou a budete ich brať len nevyhnutný čas a v malých dávkach.

Použité zdroje literatúry:

J.C. Holland, S.Lewis: The Human Side of Cancer. Living with a Hope, Coping with Uncertainty.

G. Anderson: Cancer: 50 Essential Things to Do.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!